BIKEPACKEN EN SURFEN

Aan het eind van de middag rijden we met vijf vrienden het kleine dorp aan de Spaanse kust binnen. De fietsen bepakt met tenten, kampeerspullen en onze surfplanken. Onderweg heb ik me herhaaldelijk afgevraagd of de combinatie van bikepacken en surfen nou zo’n goed idee was. Maar hoe langer we onderweg zijn, hoe meer ik erachter kom dat deze reis helemaal niet om fietsen, surfen en droomplekken gaat. 

Ik sta op het kleine kiezelstrand Playa de Penarubbia, een strandje vlak naast de stad Gijón aan de noordkust van Spanje. De golven zijn hoger dan ik had gedacht, de zon gaat al bijna onder en ik heb geen idee waar ik water makkelijk in- of uitkom met mijn surfplank. We hebben er een flinke afdaling vanaf de camping op zitten én een hele dag fietsen. Maar veel tijd om te beslissen of het een goed idee is nu het water in te gaan, heb ik niet. De rest ligt er al in.

We zijn ruim over de helft van onze fietstrip van drie maanden. Een jaar eerder hebben we met vijf vrienden bedacht om de kust van Portugal en Spanje af te fietsen, met onze surfplank, tent en kampeerspullen. En dat werkt een stuk beter dan ik van tevoren had ingeschat. Niemand van ons had ervaring met bikepacking, het fietsen van lange afstanden met zoveel spullen en drie maanden kamperen. Maar voor ons is fietsen slechts het vervoersmiddel en niet het doel. Het gaat eigenlijk vanzelf: als er golven zijn surfen we, zijn ze er niet, fietsen we naar de volgende plek. Ons plan werkt!

Na een zenuwachtig half uur in het water en één golf later, bereik ik weer veilig de kant. Ondanks de korte sessie, lopen we moe maar in extase terug in het donker naar de camping. Ik heb me vaak afgevraagd waarom we juist dit aan het doen zijn, omdat de trip in veel opzichten een onhandige onderneming is. Het is geen zoektocht naar perfecte golven, dan ben je met de auto gemakkelijker af. Fysiek is het surfen ook een uitdaging, we zijn al moe als we aan een surfsessie beginnen. En ook al gaat mijn fitheid vooruit, een efficiënte fietstrip is het ook niet: het blijft een gevecht de heuvel op met al onze spullen.

Maar de meest gestelde vraag aan ons op campings gaat helemaal niet over welke golven we hebben gesurft, welke route we fietsen, of over onze uitrusting op de fiets. De meest gestelde vraag is hoe het mogelijk is dat wij alle vijf tegelijk, zonder verplichtingen, drie maanden met elkaar weg kunnen om deze trip te ondernemen. En daar heb ik gelijk mijn antwoord op wat deze trip bijzonder maakt en waarom we dit doen. Niet het fietsen, niet het surfen, niet de bestemming maar het tijd maken voor vrienden en avontuur. En dat werkt altijd!

*Als je alleen reist, krijg je een bed in een gedeelde kamer. Mocht je dit niet willen, kan je dit aangeven bij opmerkingen. Dan kunnen we je informeren over de andere opties

**Als je met een groep reist deel je in tweetallen een privekamer. De prijs voor een oneven aantal mensen zal iets hoger uitvallen omdat 1 persoon dan een prive kamer krijgt. Dit zie je terug in je offerte later.

Bedankt voor je aanvraag!

We nemen zo snel mogelijk contact met je op om deze te bespreken en je avontuur te bevestigen.